PROGOLD

YUMURTA TAVUK ENDÜSTRİSİ

    Ülkemiz yumurta tavukçuluk sektörünün profili  son 15 yılda çok  değişmiştir. İşletmelerin süratle otomasyona geçmesi, büyük yatırımların yapılması, kafeslerin kümeslerin Avrupa stnadrtlarının bile üstünde modernleşmesi tasnif makinalarının olmaz sa olmazlar arasında yer alması aynı zamanda hitap edilen pazarında daha bilinçlenmesi ile endüstri sektörü olmuştur.   

Bu endüstriyel gelişmeler üretim kalitesinin daha da sorgulanmasına neden olmaktadır. Bunlar yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yem tüketimleri, Haugh Index, kabuk kalitesi vs. dir.  Ürünümüz Progold özellikle yumurta kabuk ve kalitesini arttırmak için özenle hazırlanmış mükemmel bir karışımdır.

YUMURTA KABUĞUNUN KIRIK,ÇATLAK,GÖZENEKLİ
İNCE VEYA KABUKSUZ OLUSUNUN NEDENLERİ

Ülkemiz de yumurta kabuğu problemleri büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Üreticilerin karşılaştıkları yumurta kabuğu problemlerine sebep olan etmenler  genel olarak 5 kategoride toplanabilir.

* Hastalıklar 
* Genetik özellikler
* Çevre Şartları
* Fizyolojik Etkenler
* Beslenme faktörleri
 

HASTALIKLAR

Yumurta tavuklarında görülen Infeksiyoz Bronşitis ve New Castle gibi hastalıklar kabuk problemlerine yol açar. Ayrıca uterus E.coli ile enfekte olursa , uterusta iyi bir yumurta kabuğu oluşamaz.

  GENETİK ÖZELLİKLER

     Aynı tip rasyonla beslenen farklı ırklardaki tavukların kabuk oluşturma kabiliyetleri aynı değildir.Dayanıklı kabuk oluşturma yeteneği ırsi olmakla beraber dayanıklık pek çok faktörle değişebilmektedir.

ÇEVRE ŞARTLARI

  Sıcak havanın yumurta kabuğu üzerinde olumsuz etkisi vardır.Yüksek sıcaklıkların yumurta kabuğunda incelmeye sebep olduğu görüldüğünden sıcak iklimlerdeki üreticiler için bu faktör büyük öneme sahiptir.

FİZYOLOJİK ETKENLER

   Tavuğun vücut sıcaklığının yükselmesi ve maruz kaldığı stress gibi bakım sorunları da kabukların pürtüklü, gözenekli,kırılgan ve ince olmasına yol açan fizyolojik etkenlerdir.

BESLENME

  Yumurta kabuğunun kalitesini etkileyen rasyondaki kalsiyum,fosfor,Katyon-Anyon ilişkisi,Mangan ,C ve D vitaminleridir.

BESLENME 

KALSİYUM:Yumurta kabuğunun oluşumunda olumlu etkisi olan en önemli mineral kalsiyumdur. Yumurta kabuğunda 2.100 mg dolayında kalsiyum vardır. Yumurta tavuklarına ne kadar kalsiyum verilmesi gerektiği ile alakalı pek çok araştırma yapılmıştır. Bu çalışmaların sonucunda yumurta  tavuk rasyonlarında Ca oranının % 3.5 dan az olmamasının gerektiği saptanmıştır.
Yapılan bir araştırmada on aylık bir yumurtlama süresinde tavuklara %2, %3.75, %5.5 oranında Ca verilmiştir. Ca miktarı %2 den %3.75’e yükseldiğinde elde edilen yumurta sayısında bir miktar artış olurken, yumurta kabuğunun kalitesinde de bariz bir artış olmuştur.
Bu araştırmaya ait sonuçlar TABLO 1 de açıklanmıştır. 

Bu tablodaki önemli bir sonuç tüm 9 aylık süre boyunca hayvana yüksek oranda Ca verilse bile 
Kabuk kalitesinde ‘’yaşlanmaya’’ bağlı olarak bir bozulma görülmektedir. Bu da göstermektedir ki
Yüksek oranda kalsiyum dahi yaşlı tavuklarda kabuk kalitesindeki bozulmayı önleyemez.
Diğer önemli bir nokta rasyonlarda kullanılan CaCO3 yüksek oranda Magnezyum içermemelidir.
Yüksek miktarda Mg içeren yemle beslenen tavuklar yumurta kabuklarında yeterli miktarda
Ca biriktiremezler ve kabuk problemi yaşarlar.

SONUÇ OLARAK

  Yumurta kabuğunun iyi kaliteli olması için beslenme ile ilgili olarak aşağıdaki
uygulamalar tavsiye edilmektedir.

Kullanılacak mermer tozu iri partiküller halinde yeme katılmalıdır. Mermer tozu yüksek oranda Mg içermemelidir.Rasyonda ki Ca oranı % 3.5 olmalıdır.
Yumurta tavuklarına 20-36 haftalar arasında günde 650 mg. 53 haftadan sonra günde 450 mg fosfor verilmelidir.
 Yumurta tavuğu karma yeminin tonuna 80.000 mg Mn karıştırılmalıdır. mümkünse emilimi daha yüksek olan şelatlı formu uygulanmalıdır.
Yumurta kabuğunun kalitesi katyon ve anyon ilşkisinin dengeli olması ile sağlanmalıdır.Bir rasyonun elektrolit dengesini sağlamak üzere uygun oranlarda sodyum bi karbonat katılmalıdır.
Rasyonda uygun oranlarda D ve C vitaminleri bulunmalıdır. 

ÇÖZÜM

TÜM BU PARAMETRELERİ İÇEREN EN KALİTELİ VE UYGUN DOZDA BİLEŞENLER DEN OLUŞAN ÜRÜNLER İLE DESTEKLEMEK.

ÇOKLU STRATEJİK BİR ÜRÜN SEÇMELİ .

İÇERİĞİNDE AŞAĞIDAKİ BİLEŞENLER TİTİZLİKLE SEÇİLEREK RASYONLARA UYUMLU BİR ŞEKİLDE DOZAJLANMALIDIR.